Om gewoon mee te kunnen draaien in deze maatschappij kan een hele opgave zijn. Hoe leer je je leven te structureren zodat er meer rust, ruimte en overzicht ontstaat om gewoon in staat te zijn fijn te leven. In mijn optiek ligt de basis bij het huis, je eigen huis in al zijn facetten. Als je het hebt over wonen dan ga je ervan uit dat dat een simpel iets is. Iets wat iedereen van nature al in zich heeft. Zoom je daar beter op in dan zijn er nogal wat domeinen die aan elkaar verbonden zijn.  Het  kunnen beheersen ervan zijn enorm van belang als je het hebt over zelfstandig wonen.

Een paar van deze domeinen zijn onder andere:

  •               Huishouden
  •               Maaltijden
  •               Boodschappen doen
  •               Geld en administratie
  •                 Omgaan met tijd, dag- en vrijetijdsbesteding
  •               Persoonlijke verzorging


Al deze domeinen beheersen betekent dat onze executieve functies goed moeten zijn ontwikkeld.  Executieve functies zijn cognitieve processen die verantwoordelijk zijn voor het plannen, organiseren, volgen van instructies, zelfbeheersing, aandacht en probleemoplossend vermogen. Het zijn de  cognitieve vaardigheden die helpen bij het reguleren van je gedrag en het nemen van beslissingen. Executieve functies helpen beslissen op welke activiteiten of taken je je aandacht moet richten en welke taak je als eerste kiest om mee te beginnen. Executieve functies maken het mogelijk om gedrag te organiseren.

Dit is echter niet vanzelfsprekend bij iedereen het geval. Door verschillende oorzaken kunnen mensen meer moeite hebben om hun leven goed te organiseren. ADHD, ASS, (niet aangeboren) hersenletsel, depressie, burn-out zijn maar een paar aandoeningen uit de lange rij waardoor organisatievaardig-heden af kunnen nemen. Deze mensen zitten vaak in een langdurige situatie waarin desorganisatie eigenlijk chronisch is geworden. Dit maakt het nog moeilijker om zelf weer structuur aan te brengen in het leven.    

Als p.o. kom je bij mensen thuis, waardoor de woon- en leefsituatie van de klant al snel duidelijk is. Gedegen, regelmatige (en in veel gevallen ook langdurige) begeleiding is nodig om de woonvaardigheden zodanig te verbeteren om zelfstandig wonen (opnieuw) mogelijk te maken. De kwaliteit van leven neemt daarbij significant toe. Samen met de klant  worden oplossingen bedacht die gemakkelijk zijn en langdurig kunnen worden gebruikt én passend zijn voor de klant en hun omgeving. 

verder